Translate

fredag 8. februar 2013

Vil gi barnløse flere prøverørsforsøk..

Under gårsdagens nyheter på TV2 kunne vi se en sak om at Arbeiderpartiet foreslår å øke anntall prøverørsforsøk til ufrivillig barnløse fra tre til fem forsøk per par. (Saken kan leses her)
Norges første prøverørsbarn som selv har fått et prøverørsbarn ble intervjuet, og hun støtter selvsagt AP's forslag.

I følge Ønskebarn.no, så er det kanskje så mange som 40.000 ufrivillig barnløse i Norge.
Grunnen til at AP ønsker å øke antall forsøk fra tre til feks fem forsøk betalt av det offentlige er fordi svært mange ikke lykkes på de tre første forsøkene, men relativt mange har gjerne lykkes innen fem forsøk. (Viser tall fra fertilitetsklinikker.)

Videre i saken står det at i 2010 bekostet staten nær 37 millioner kroner på assistert befruktning. Dersom AP's forslag om to ekstra forsøk for hvert barnløsepar blir plusset på, vil utgiftene øke med mellom 23 og 33 millioner kroner.


(Bildet funnet på google)


Som ufrivillig barnløs syns jeg selvsagt at det hadde vært supert om vi kunne fått to forsøk til dekket av staten.
Som tallene viser så er det dyrt å gå gjennom prøverørsforsøk, og for veldig mange kan det bli en økonomisk belastning å måtte påkoste forsøk i det private.
Jeg syns også det er flott at tall fra fertilitetsklinikker viser at tre forsøk i mange tilfeller ikke er nok, og at relativt mange har lykkes innen fem forsøk.

Jeg har fulgt litt med på en diskusjon på internett der noen (tidligere?) ufrivillig barnløse som har vært så heldige å få to barn, uttaler seg om at staten bør også høyne antall barn grensen.
Per i dag kan man kun få to prøverørsbarn "laget av det offentlige", og hvis man vil ha flere barn må man over til det private.
Personlig er jeg enig i den regelen, og jeg tror nok at grunnen til at man har en max grense på to barn per familie i det offentlige, er nok fordi at med til sammen 40.000 ufrivillig barnløse så er det veldig mange som står i kø for å oppfylle drømmen sin..

Jeg krysser ihvertfall fingrene for at AP får gjennom forslaget sitt. Jeg vet at de har snakket om dette i flere år nå (Artikkel fra mai 2012, og artikkel fra oktober 2011)
En liten digresjon, men i følge artikkelen "Hvorfor har du ikke barn?" står det at:
(...)" I dag mener Høyre at assistert befruktning ikke lenger skal være en oppgave for det offentlige helsevesenet. (...) Krf ønsker å forby sæddonasjon."

Når ønsket om barn er høyest over alt på jord, så gjør man selvsagt alt som står i ens makt for å komme et skritt nærmere målet. Ved dagens regler med kun tre forsøk betalt av staten, vil vi som må ha flere forsøk kanskje ha store økonomiske utgifter.
Noe som sefølgelig er verdt det hvis man lykkes.
Livet blir satt på vent, husdrømmen og forsåvidt bolig-sparing blir utsatt fordi man ønsker å prøve alt som står i sin makt for å bli en familie. Ved dagens regler om 15 % egenkapital ved kjøp av hus/leilighet og de høye prisene på bolig, så blir det et spørsmål som ufrivillig barnløs om man skal velge hus eller barn. Jeg vet selvsagt hva jeg velger..


Hva syns du om AP sitt forslag?

3 kommentarer:

 1. I was happy when over goverment increased free IVF attempts from 4 to 6 few years ago.

  (I just wished I did not have them 10.... to many infertility drugs that can show side affects later on)

  SvarSlett
 2. Wow, do you have 6 free IVF attempts in your country? :)

  I wish that you did not have 10 attempts. What a painfull journy!!

  Hugs

  SvarSlett